Litterature – View camera.
Når en går til det drastiske skritt av å anskaffe seg et storformat kamera, eller teknisk kamera,( view camera på engelsk ) så er det en ny verden som åpner seg. Stort sett er disse kameraene analoge, selv om det også finnes digitale utgaver og muligheter for å konvertere til digitalt, men dette er meget kostbart, og ikke aktuelt for de fleste.
En som kommer i fra en digital verden må ikke bare sette seg inn i film og behandling av denne. Men må også forholde seg til selve kameraet som i det vesentligst er 100 % manuelt, og annerledes enn et automatisk digitalt kamera. I tillegge til kameraet, må en anskaffe seg objektiv og film bakstykker og ikke nok med det så må en i de fleste tilfellene anskaffe en ekstern lysmåler. ( Å benytte seg av lysmåleren på eksisterende kamera er en dårlig løsning ).
På ditt nye digitale kamera, kan du sette innstillingene i »auto» og knipse i veg! På et manuelt analogt kamera, må du forholde deg til blender og tid og du må ha et forhold til filmens hastighet og måle lyset ! Og ikke minst anskaffe egnet film og etter eksponering få denne fremkalt. Hvis du synes dette er tilstrekkelig, så bør du ikke anskaffe et storformat kamera, og heller anskaffe et godt speilrefleks med formatet 24×36,(kalles ofte fullformat- når man forholder seg til digitalt ), eller et mellomformat kamera som har formatene i fra 4,5×4,5 til 6×9, og benytter 120 rullfilm. Disse kameraene har ikke flere variable enn blender og tid og selvfølgelig valg av film. ( Anbefaler Ilford Fp 4 – start med denne å test andre etter hvert ).
Skal du imidlertid ha glede av et storformat kamera og din investering, så må du også utnytte mulighetene dette kameraet gir og forstå og kunne anvende »tilt,skift og sving», i tilegg til blender, tid, filmhastighet og lys. ( Sansynligvis standariserer du på en type film, som feks. Ilford FP 4. ). Hvis du »hopper» over disse justeringene, benytter du ikke kameraet og dets potensiale og får kun glede av de fordelene de store film formatene gir og kvalitetene på objektivene. ( Du kunne sannsynligvis spart mye penger og ikke minst vekt på å kjøpe en god mellomformat 6×6 eller 6×7 )
En kan finne mye på »nettet» men det forutsetter at en vet hva en søker etter, jeg anbefaler derfor på det sterkeste at en anskaffer seg en del litteratur, gjerne brukt da dette er faglitteratur og kan være svært kostbar. Se først etter litteratur som er utgitt av »din» kamera produsent, se så etter litteratur utgitt av de kjente merkene som feks. Sinar,Linhof, Horsemann og Cambo. Vær oppmerksom på at denne litteraturen konsekvent er på engelsk eller tysk. Det kan også være viktig å anskaffe seg litt litteratur vedrørende film og bruk av denne og der anbefaler jeg å se ette Ilford og Kodak. Din distributør av film bør også kunne ha forslag og eventuelt brosjyrer.
Måling av lys er også en historie for seg, men der anbefaler jeg at du starter med produsenten av den lysmåleren du har valgt. Selv benytter jeg »Gossen». Jeg har også nevnt film og denne skal fremkalles og eventuelt kopieres, da kommer »mørkerom» inn i bildet. (Det å satse på en stedlig fotobutikk er altfor kostbart ). Dette har jeg beskrevet i en annen side under dette kapittelet og må derfor utover dette henvise til film produsenten og eventuell spesial litteratur som omhandler mørkerom. ( Ta gjerne kontakt ).
Det viktigste inne fotografering er »motivasjon» og der kan jeg innen storformat og Sort, Hvitt anbefale : Ansel Adams ( Den største i Amerika ) og Clyde Butcher ( Aktiv amerikaner innen storformat )
Når det gjelder litteratur så må man jo velge selv, men jeg har følgende titler som jeg benytter meg av ( Både til inspirasjon og teknisk oppdatering ) :
1 ) Large format Photography – Kodak
2 ) Lens, Lighte & Landskape – Brian Bower
3) Natural Landscape – Sinar edittion ( Meget bra )
4) Basics and Applications – Sinar Eddition ( Denne må du ha )
5 ) Photo Know-How – Karl Koch & Jost J.Marchesi ( Meget god lærebok )
6 ) Large Format Photography – Jack Dykinga
7 ) Vierw Camera Technique –
8 ) Exposure Controll and Lighting – Nikon Handbook Series
9 ) Linhof Cameras