Du har nettopp brukt opp alle sparepengene på et »storformat kamera» og innser at det faktisk er en masse annet du også trenger for å i det hele tatt kunne bruke nyanskaffelsen. Jeg har her gjort et forsøk på å sette opp hva du »må ha», kjekt å ha har jeg latt være, det finner du ut av selv etter hvert. Det meste av utstyret er allerede beskrevet på andre sider i dette kapittelet. Jeg gir også en kortfattet beskrivelse av hvorfor du trenger nettopp dette ! Forklaring er gitt nedenfor under bildene.
Nødvendig utstyr for å komme i gang med Storformat – eller teknisk kamera. ( Engelsk: View Camera ). Jeg har ikke tatt med objektiv.
Lupe : Kameraet er utstyrt med en stor og god matskive. Her er det imidlertid snakk om detaljer og for å kunne justere inn kameraet er det tvingende nødvendig med en skikkelig lupe for å kunne se detaljene.
Lysmåler : Anskaff en skikkelig lysmåler, men gjerne brukt, da disse fort kan koste en del. Det å benytte Blender og tid verdier i fra et eksisterende kamera kan være en nødløsning, men erstatter ikke en håndholdt separat lysmåler. Enkelte kameraer har lysmåler installert direkte på matskiven ( bla. Sinar ), men dette er avansert og kostbart utstyr.
Snorutløser : Storformat objektiv er utstyrt med annslutning for Snorutløser. Dette er meget viktig, da det svært ofte benyttes lange eksponeringstider og utløsning av lukker med »hånd» fort kan resultere i bevegelser som igjen fort resultere i bevegelses uskarphet på bildene. Det er ikke snorutløseren som ødelegger budsjettet, så ikke kjøp den billigste.
Sort klede : Litt usikker på hva dette tøy stykket egentlig heter, men det er svært viktig. Dette er det »sorte» teppet du ser fotografen har over hodet og kameraet på gamle bilder. Dette er viktig for å kunne betrakte mattskiven på en skikkelig måte, særlig i sterkt lys. Enkelte kamera produsenter har utstyr og »sjakt søkere» som gjør dette overflødig, men dette utstyret er ofte dyrt og plundrete å anvende. Du kan kjøpe dette ferdig, eller lage det selv. Kjøp et tøy stykke, i en mørk farge, feks sort. ca 1,0 x 1,5 m og få med en del »gardin bly / vekter» som du syr inn i oppbretten/ fallen.
Filmkasett : Med mindre du kjøper brukt så selges disse som regel i pakker på 2 styk. Disse kan »lekke lys» det er derfor viktig å oppbevare ladede kasetter i den lysttette plastposen som følger med. ( Lading av kassetter har jeg beskrevet i et annet kapittel ).
Rullfilm bakstykke : Her finnes det en mengde forskjellige modeller, bildet viser Sinar sin variant. Felles for disse er at de tar Rullfilm 120 ( 220 er skjeldent ) Bakstykkene finnes i en mengde formater som feks 6×6.6×7,6×9 osv. Hensikten med et slikt bakstykke er at rullfilm er vesentlig rimeligere enn bladfilm. Det neggative er at bakstykkene stort sett er kostbare, men de er tilgjengelige brukt.
Stativ : Dette må du ha, da denne typen kamera ikke kan benyttes håndholdt. Det eksisterer hederlige unntak i formatene 6×7 og 6×9. Stativet må være stødig og ha en kapasitet på ca. 10 kg, dette gjelder også stativ hodet. Det kan være en fordel å installere en hurtig kopling og jeg anbefaler et system i fra Arka Swizz, da dette systemet er mest tilgjengelig og mange lisens produsenter. ( Jeg har selv hurtig kopling i fra Linhof ) Jeg mener at dette er vesentlig da kameraet er tungt og uhåndterbart og derfor tilsvarende plundrete å skru i fast på stativ hodet.
Jeg har ikke tatt med detaaljer vedrørende fremkaling av film, dette er beskrevet i et annet kapittel. Du bør uansett anskaffe deg nødvendig utstyr for å fremkalle filmene selv, da fremkalling av bladfilm kan bli uforholdsmessig kostbart.
Du har da behov for følgende : Tank for fremkalling av 4×5 ( eller gjeldende format ), anbefaler ikke skål fremkaling før du har fått tilstrekkelig erfaring. Evt tank for fremkalling av 120 Rullfilm hvis du har anskaffet et slikt bakstykke. Målebeger ( feks. 1 -liter med gode gradasjoner ) 3 – lufttette flasker, (Volum tilsvarende tanken ), kjemikalier ( Fremkaller -feks. Kodak/ stopp /fix og Photo flo ( for å løse opp hinnen på filmen – Salo kan også benyttes, men anbefales ikke )