Ertesuppe kokt over et bål er en opplevelse og en får en aldeles utrolig appetitt mens en sitter å venter på at suppen skal bli ferdig.
Ertene må ligge i vann i minst et døgn
En skikkelig gryte
Et godt bål.
Suppa er på kok.
Etter en times tid deles knoken opp i små stykker.
Så er det bare å vente
Etter ca 2 timer er suppa ferdig.
Ser ikke dette godt ut ?
Dette er svært enkelt å lage å det er umulig å gjøre feil. Legg i vann en pakke gule erter en dag i forveien, sil av vannet å ha ertene i gryta i sammen med en røyket svine knoke og en løk. Fyll på med friskt vann til knoken er dekket å la dette koke i ca 2 timer eller til ertene er ferdige. Krydre med salt og pepper etter smak. Etter ca. 1 times koke tid fisker jeg opp knoken, mens ertene koker videre og deler denne opp i små terninger som jeg legger tilbake i gryta etter hvert som jeg skjærer opp. Svor og ben går også tilbake i gryten for smakens skyld. Etter et par timer er suppa ferdig og det er bare å sette seg å begynne å spise.
Når en først er i gang med å fortelle om bål kokt mat, så tar jeg med Chilliconcarne i samme slengen. Denne retten er ganske enkel og velsmakende og trenger ikke lengere koke tid en ca. en halv time. Bare et problem, da det er sterk varme i gryta og lite fuktighet så har maten lett for å brenne seg.
Ingrediensene
Oljen må være skikkelig varm.
Mye løk er godt.
En god del hvitløk.
Nærmer seg ferdig.
Vær så god – spis !
Chlliconcarne : Ingredienser : Kjøttdeig, bønner ( Gjerne chillibønner ), hakkede tomater, hvitløk og krydder. Fremgangsmåte : Ha olje i gryten og la denne bli skikkelig varm før kjøttdeigen has oppi. Brune kjøttdeigen og smuldre den opp, ha opp i oppskåret løk, når denne er gylden tilsett en boks bønner og en boks hakkede tomater. Ha oppi noen fedd med hvitløk og krydre med salt, pepper og Chilli. Denne retten kan med fordel være litt “sydlandsk” sterk. Ferdig etter ca. 1/2 times koking.