Jeg har ikke skrevet mye om utstyret mitt ! Men nå har jeg endelig fått et nytt stativ hode som har stått på ønskelisten i flere år ! Et Linhof 3D Micro Leveling Head, Type QF. Dette ble levert av Linhof Studio i Essex England som jeg trygt kan anbefale.

Dette er et panorama hode med micrometer skruer ( instillinger ), beregnet for “Tungt” utstyr. Justeringen er ca 10 grader i to plan, som egentlig er tilstrekkelig. Dette har også svært gode muligheter for rotasjon.

Hodet vises her montert på et Gitzo stativ.

Stor format kameraer krever skikkelig stødige stativer og Gitzo er en av få produsenter som kan levere dette.

Dette stativ hodet er svært forskjellig fra det en normalt er vandt til ! Dette er konstruert for storformat kameraer, slik at den praktiske anvendelsen for en konvensjonell SLR kan bli noe begrenset, med mindre en tar med litt ekstra utstyr. Her er min Nikon D 700 Montert.

Her vises hodet montert med et teknisk kamera, Linhof 4×5, hvilket det er konstruert for. Gradinstillingene og Libellene vises godt !  Dette er ikke bare en “Gimik”, men detaljer som fungerer i praksis.

Foreløpig har jeg bare prøvet dette i stuen, men i løpet av helgen skal det også prøves ut i “praksis”.

Dette er produsert av Linhof, men vær oppmerksom på at Arka Suiss også  har tilsvarende, riktig nok noe dyere og med sin egen hurtig kopling som også kan leveres til Linhof sitt hode. Vær oppmerksom på at denne typen stativhoder prismessig er godt konkurranse dyktig med andre panoramahoder av til svarende kvalitet. Det positive er lavere vekt og enklerer transport !

Linhof 3D Micro Leveling Head.
Her er det nye «stativ hodet» i praktisk bruk, kun en kommentar ! Dette burde jeg ha gått til anskaffelse av for lenge siden ! En annen og sikkert vel så viktig konklusjon ! Den praktiske anvendelsen for en normal SLR er sansynligvis svært begrenset.