Modelljernbane i hagen eller “Garthen Bahn” som det også ofte kalles, kan gi hagen et spesielt “løft”, men det er et krevende løft.

Jeg har valgt en skala som benevnes skala “G”, 22,5 mm som er en smalsporet jernbane. Denne skalaen maredsføres som LGB og eies av Märklin, dette er imidlertid en anerkjent skal og det er mye tilgjengelig utstyr.

Jeg har lagt skinnende på en “fylling” av stein støv, som har sine utfordringer, men det positive er jo at det ser veldig fint ut !

Før en ny “leke” sesong starter er det mye som må klargjøres !

Et slikt anlegg krever imidlertid svært mye vedlikehold og ettersyn, og før en anskaffer seg eller installerer et slikt anlegg bør en tenke seg skikkelig om og planlegge anlegget nøye, da det fort blir vesentlig mere vedlikehold en “leking”.

Den gamle Broen i kryss finer råtnet opp og måtte fornyes ! Den ny broen ble konstruert i aluminiums profiler.

Kostnad ca. Kr. 1600,- ( 2018 )

Lokomotivene og vognene må vedlikeholdes og klargjøres før de kan kjøres ! Generelt sett kan en regne med at klargjøringen tar like lang tid som en kan kjøre og vedlikeholdet ca. 2 x kjøretiden !
dvs. 1 time kjøring og 3 timer vedlikehold og klargjøring ! Dette gjelder selvfølgelig ikke hvis en velger elektriske modeller, men det er jo ikke så morsomt !

Før kjøring må lokomotivet : Smøres, det må fylles steam olje, vann og gass ! samt ettersees at alle skruer i gearet sitter som de skall ! Etter kjøring må lokomotivet renses og stelles. I praksis fjerne alle mulige fremmedlegemer, støv og skitt ! Siden jeg ha valgt å legge skinnene i stein støv, øker selvfølgelig dette kravet i motsetning til de som velger grunnlag for skinnene av mere fast materiale som for eksempel. “planker” eller støpt underlag.

Her kan imidlertid den Norske forhandleren for Roundhouse, Kristian Svendsen gi god konsulenthjelp.

“Tyskeren” som vist nedenfor  har imidlertid oppladbare batterier til radioen og styringen i lokomotivet og krever en del ekstra !

“Tyskeren” Dette er en skala modell i fra Ralph Reppingen Modell Bau GMbH.  Meget skala riktig, men utrolig vanskelig å kjøre, sannsynligvis fordi den har for store krefter og at mine skinner har for dårlig standard til å kunne trekke lange tog ! Uansett denne meget pene modellen, kan jeg godt selge da den bare blir stående av årsaker som allerede nevnt ! Dette er en helt annen divisjon enn Roundhouse og en ganske annen pris ! Men hva hjelper det når denne “super” modellen er så vidt vanskelig 

Tyskeren
Tyskeren

Her er min venn Espen Haarr i full gang med klargjøring, mens min “datter”, Nellie følger med på at alt går riktig for seg !