I senere år har min kone og jeg vært på Weinachts markt i Tyskland, i sammen med et vennepar ! Dette året ble det Berlin, Berlin har flere julemarked og vi fikk anledning til å besøke 4 !

For de som ikke er kjent med disse julemarkedene, så er dette en tradisjon, det er mye mat og drikke, men også utrolig mye annet som feks. Husflid og ikke minst en veldig spesiell stemning !

Jeg er hobby fotograf,og disse julemarkedene har usannsynlig mange interessante motiver, de bildene jeg viser i denne artiklen, er ikke bearbeidet og mer som en reportasje for å prøve å vise hva man kan finne i løpet av noen dager på et slikt marked.

Weihnachtsmarkt an der Gedächtniskirche :

Weinachtsmarkt Berlin 2017 – Kurfürstendam

Julemarkedet ligger på plassen rundt kirken, og denne er i seg selv et meget kjent “merke” i Berlin.

Det er veldig mye å se på, å smake på, pengene sitter løst og en risikerer å få med seg hjem en bråta med ting en ikke begriper hvorfor en kjøpte, men deg kan jo bli spesielle julepresanger til familie, venner og kjente og i verste fall premier i forbindelse med foreningens juleutloddning.

Det er også mange “morsomheter” på de forskjellige bodene !

Weinachts markt kan være en både kald og slitsom “affære”, det kan derfor være godt å varme seg litt i et av de mange kjøpesentrene i byen.

Gendarmenmarkt :
Bildet viser inngangen til dette markedet, og med tidligere Terror handlinger friskt i minnet, kan en her se hvilke sikkerhets tiltak som er iverksatt, tilsvarende gjaldt samtlige som vi besøkte og i tillegg var det både sikkerhets vakter og væpnet politi !
Det var også en sikkerhets kontroll av enkelt personer mhp. vesker osv.

Gendarmen markt var veldig spesielt og skilte seg ut i fra andre markeder, en fikk følelse av at kvaliteten var noe høgere, dette gjaldt også prisene.
Det var bla flere plasser å sitte ned innendørs i oppvarmede telt.

Ulempen med store byer er avstandene, for å ha mulighet til å besøke flere markeder i løpet av en kort uke slik vi gjorde var det svært hensiktsmessig å disponere egen bil. Det som kan være plundrete er å finne en egnet parkeringsplass.

Weinachts Markt er ikke bare “Bratwurst” men også som i dette til fellet “Langos”, en veldig god Ungarsk spesialitet.

Charlottenburg 

Dette julemarkedet, ligger noe uten for sentrum av Berlin i tilknytning til slottet Charlottenburg. Markedet var ikke åpent på tidspunktet vi var der, men det var også veldig interessant å se et tomt julemarked.

Dette markedet, var rellativt stort og mye påkostet, og mye flott å se på, hvilket vi også fikk bekreftet da vi passerte om kvelden på veg hjem i fra markedet i Spandau, men da var vi slitene alle sammen og orket dessverre ikke mere julemarked.

Det var også spesielt, at det var plassert boder i selve Borg gården !  Charlottenburg er et stort slott, hvor det også er adgang for publikum.

Spandauer Weinachts markt, ligger noe uten for Berlin sentrum, men var virkelig bryderiet verdt å besøke. Dette var egentlig det mest hyggelige

Spandau

Julemarkedet vi fant i Berlin. Weinachtsmarkt Berlin 2017 – Spandau

Det er mye å se på, mange flotte “utstillinger” og boder, selvfølgelig er det mye å bruke pengene, men Weinachtsmarkt er mye mere enn Bratwurst og Glühwein !

Flere tyske byer har også såkalte historiske markeder, med forskjellige typer kulturelle inslag og oppvisninger. Den rent historiske ektheten, kan en sikkert sette spørsmålstegn ved, men for en turist i fra Norge så er det veldig artig å se på !

Det er jo heller ikke daglig dags å høre sekkepipe og en som “dæljer” av alle krefter på en stortromme !